Magdalena

Kolejnym krajem naszej podróży kulinarnej, w ramach innowacji pedagogicznej „Jak smakuje świat?” - kuchnie egzotyczne i nie tylko są NIEMCY. Najpierw poznawaliśmy informacje ogólne o państwie niemieckim - główne rzeki, największe miasta, stolicę, zabytki oraz pokrótce historię. Nauczyliśmy się witać i słów grzecznościowych po niemiecku (Guten Morgen - dzień dobry, Danke - dziękuję, Auf Wiedersehen - do widzenia). Następnie skupiliśmy się na wpływie innych kultur i kuchni na kuchnię niemiecką. Znajdziemy tu wpływy kuchni węgierskiej, tureckiej, indyjskiej i austriackiej. Jest również wiele dań związanych z poszczególnymi regionami Niemiec. Dowiedzieliśmy się, że podstawowym elementem niemieckiej kuchni są różnego rodzaju kiełbasy, kiełbaski i szynki. Najczęściej spotkać się można z Weiβwurste (białą kiełbasą), Currywurst (smażoną kiełbasą w sosie z dodatkiem przyprawy curry) lub Schwarzwälder Schinken (szynką szwarcwaldzką), a także golonkę, ziemniaki i kiszoną kapustę w różnych postaciach. Niemcy uwielbiają również słodycze - różnego rodzaju strudle owocowe, obwarzanki, torty, musy owocowe i lody. Nie możemy zapomnieć, że Niemcy wszystkie swoje potrawy najchętniej popijają sokiem jabłkowym, a dorośli ....różnorodnymi rodzajami piwa.
Klasa II ppb i klasa III ppd przygotowały swoje wersje najbardziej popularnej w Niemczech sałatki ziemniaczanej. Wspólna degustacja przygotowanej sałatki pozwoliła wychwycić różnice w ich składzie. Większość uczniów przekonała się, że jest to smaczna potrawa.
W następnym miesiącu zajmiemy się tradycjami kuchni polskiej związanymi ze świętami Bożego Narodzenia.

 

Nn0.jpg Nn1.jpg Nn2.jpg

Nn3.jpg Nn4.jpg Nn5.jpg

Nn6.jpg Nn7.jpg Nn8.jpg

Nn9.jpg No.jpg No0.jpg

No1.jpg No2.jpg No3.jpg

No4.jpg